Postat miercuri, 04 iulie 2012 la 9:44 am in Fel principal.
Puteti urmari raspunsurile la "Cartofi cu chimion la cuptor si sos de iaurt cu ulei de dovleac » Lumea gospodinelor" prin feed-ul RSS 2.0.
Aceasta reteta este foarte rapida, nu necesita multe ingrediente si se potriveste atat ca fel principal (alaturi de o salata de legume) cat si ca garnitura langa orice fel de friptura. Alaturi de dip-ul de iaurt cu ulei de dovleac reprezinta o alegere simpla dar in acelasi timp inspirata.
Poate fi realizata din orice fel de cartofi, totusi cartofii noi sunt mai recomandati.
Pentru a obtine un platou cat mai estetic, se vor alege cartofi de aproximativ aceeasi dimensiune.
Iata mai jos cum se prepara:
Ingrediente:
Cartofi noi (nr lor depinde de marimea tavii in care ii coaceti)
Sare de Himalaya (sau sare grunjoasa)
Chimion rasnit pudra (Cuminum cyminum) – daca nu aveti poate fi folosit si chimenul autohton (Carum carvi)
Iar pentru sos:
1 pahar iaurt simplu
1 lingura ulei presat la rece din seminte de dovleac
Preparare:
1. Se spala bine cartofii noi de pamant, cu o perie. Se aseaza intr-un singur strat intr-o forma rezistenta la caldura. Se toarna apa in tava de 1-2 degete (sub jumatate din inaltimea cartofilor)
2. Peste cartofii astfel astezati se presara mai intai sare si apoi praf de chimion. Se taie o hartie de copt de marimea tavii si se acopera cartofii cu ea. Hartia se inteapa cu o scobitoare in cateva locuri.
3. Se incinge cuptorul la 200 de grade si se introduce tava in cuptor. Se lasa cartofii sa se coaca timp de 45-50 de minute. Se pot verifica cu o scobitoare. Atentie cand ridicati hartia de copt de pe cartofi, deoarece aburul este foarte fierbinte!
4. Separat, intr-un castronel, se prepara sosul, amestecand un pahar de iaurt simplu cu o lingura de ulei presat la rece din seminte de dovleac.
5. Coaja cartofilor nu se consuma ( nici macar cea a cartofilor noi), acestia se vor curata chiar inainte de servire.
Si acum iata demonstratia in imagini:
1. Ingrediente:
2. Cartofii noi se curata bine de pamant cu o perie, sub jet de apa:
3. Se aseaza intr-un singur strat, intr-o forma rezistenta la temperaturi inalte. Se toarna apa in tava de aproximativ 1-2 degete:
4. Peste ei se presara sare de Himalaya (sau sare grunjoasa) :
5. Si chimion:
6. Cartofii se acopera cu hartie de copt, decupata la marimea tavii:
7. Si se dau la cuptor aproximativ 45-50 de minute la 200 de grade. Se incearca cu o scobitoare daca s-au copt inainte de a inchide flacara.
8. Dupa ce timpul s-a scurs, se scot cartofii din cuptor si se prepara sosul din iaurt simplu si ulei presat la rece din seminte de dovleac:
9. Intr-un castronel se amesteca un pahar de iaurt simplu cu o lingura de ulei:
10. Pana se obtine o pasta omogena:
11. Cartofii se servesc calzi, alaturi de sos:
POFTA BUNA!