Lumea gospodinelor

Cum se fierbe fasolea
Va aflati aici: Lumea gospodinelor Sfaturi utileAlimenteSanatate si FrumuseteDieta Cum se fierbe fasolea si ce condimente sunt cele mai potrivite pentru ea
noiembrie 2024
Lu Ma Mi Jo Vi Du
« Aug    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Cum se fierbe fasolea si ce condimente sunt cele mai potrivite pentru ea

 

Exista mai multe varietati de fasole, fiecare cu aroma si culoarea ei specifica. Toate sunt plante leguminoase, categorie in care intra si mazarea, lintea, nautul si soia.

 

Boabele acestor plante necesita o pregatire corespunzatoare pentru a fi bine digerate de sistemul nostru digestiv. Daca nu, ele pot cauza reactii neplacute cum ar fi balonare, crampe intesinale etc.

 

Beansinbins

sursa foto:swain.ces.ncsu.edu

 

 

Iata mai jos cateva sugestii pentru a preveni aceste efecte nedorite:

 

puneti boabele la inmuiat cateva ore inainte de fierbere (exceptie fac lintea si mazarea); aruncati apa in care au stat la inmuiat si clatiti boabele cel putin o data inainte de a le pune la fiert;

puneti fasolea in apa si apoi aprindeti focul; nu puneti boabele direct in apa fierbinte

fierbeti intotdeauna fasolea la foc cat mai mic (boabele de abia sa se miste in oala); astfel miezul va avea timp sa se fiarba, fara ca pielitele sa se rupa si totul sa se transforme intr-o pasta indefinita :)

– leguminoasele in functie de sortiment si vechimea boabelor pot fierbe intre 20 de minute si 3 ore. Fasolea trebuie fiarta pe indelete cu multa rabdare.

schimbati apa in care au fiert boabele (nu este valabil pentru linte)

curatati boabele de pielite (chiar manual, la sortimentele care va permit acest lucru)

adaugati putin bicarbonat de sodiu alimentar, la fiert

nu adaugati sare la fiert, aceasta intareste pielitele si creste timpul de fierbere

nu adaugati acizi (otet, zeama de lamaie, vin, suc de rosii, etc) la fiert ci doar dupa ce boabele s-au inmuiat;  in caz contrar boabele vor deveni tari;

adaugati 5-10 cm de alga Kombu la fiert (secretul femeilor asiatice la prepararea leguminoaselor)

adaugati putin ulei presat la rece la fiert ( uleiul presat la rece se va incalzi doar la 100 de grade, temperatura de fierbere a apei – astfel isi va pastra toate calitatile) uleiul impiedica formarea spumei in exces.

 

 

legumi-ferro

sursa foto: leitv.it

 

 

Condimente recomandate pentru diferite tipuri de leguminoase:

 

Fasole Azuki : coriandru, chimion, ghimbir, usturoi

Fasole Neagra: dafin, boia iute, frunze de coriandru, seminte de coriandru, chimion, menta, usturoi, ghimbir, oregano, patrunjel, cimbru de cultura, cimbrisor salbatic

Fasole ochi negrii: dafin, chili, scortisoara, cuisoare, coriandru, chimion, ghimbir, turmeric, ustoroi

Fasole Cannellini: patrunjel, salvie, cimbru, tarhon, cimbrisor salbatic, chimen, usturoi

Naut: cardamom, frunze de coriandru, seminte de coriandru, chimion, fenicul, usturoi, ghimbir, menta, boia dulce, patrunjel, rozmarin, chimen, usturoi

Bob: busuioc, frunze de coriandru, chimion, fenicul, usturoi, menta, patrunjel, rozmarin, salvie, cimbru, cimbrisor salbatic

Fasole Flageolet: patrunjel, cimbru, cimbrisor salbatic, usturoi

Fasole Rosie: dafin, chimion, fenicul, oregano, patrunjel, salvie, cimbru, cimbrisor salbatic, chimen

Linte: dafin, cardamom, frunze de coriandru, scortisoara, cuisoare, coriandru seminte, chimion, curry,ghimbir, menta, patrunjel, oregano, cimbrisor, turmeric

Fasole Lima: frunze de coriandru, menta, patrunjel, salvie

Fasole Mung: frunze de coriandru, coriandru, chimion, ghimbir, turmeric, curry, schinduf

Fasolea Alba: cimbru, cimbrisor salbatic, chimen, dafin, usturoi, patrunjel, maghirean

Fasole Pestrita: chili, frunze de coriandru, chimion, oregano, patrunjel, cimbru, chimen, usturoi

Mazare: marar, cimbru, cimbrisor salbatic, chimen, dafin, usturoi, chimion, menta

 

 


2 Responses to “Cum se fierbe fasolea si ce condimente sunt cele mai potrivite pentru ea”


  1. Ana Says:

    Multumesc pentru lista asta de condimente specifice fiecarei fel de fasole. Foarte interesant, nu am mai gasit asa informatie ca pe situl asta si pe deasupra este si foarte bine organizata.


  2. admin Says:

    Cu multa placere! Ma bucur mult ca articolul meu a fost util. :)