Postat vineri, 04 martie 2016 la 1:49 pm in Alimente, Dieta.
Puteti urmari raspunsurile la "Cum se fierbe fasolea" prin feed-ul RSS 2.0.
Cum se fierbe fasolea si ce condimente sunt cele mai potrivite pentru ea
Exista mai multe varietati de fasole, fiecare cu aroma si culoarea ei specifica. Toate sunt plante leguminoase, categorie in care intra si mazarea, lintea, nautul si soia.
Boabele acestor plante necesita o pregatire corespunzatoare pentru a fi bine digerate de sistemul nostru digestiv. Daca nu, ele pot cauza reactii neplacute cum ar fi balonare, crampe intesinale etc.
sursa foto:swain.ces.ncsu.edu
Iata mai jos cateva sugestii pentru a preveni aceste efecte nedorite:
– puneti boabele la inmuiat cateva ore inainte de fierbere (exceptie fac lintea si mazarea); aruncati apa in care au stat la inmuiat si clatiti boabele cel putin o data inainte de a le pune la fiert;
– puneti fasolea in apa si apoi aprindeti focul; nu puneti boabele direct in apa fierbinte
– fierbeti intotdeauna fasolea la foc cat mai mic (boabele de abia sa se miste in oala); astfel miezul va avea timp sa se fiarba, fara ca pielitele sa se rupa si totul sa se transforme intr-o pasta indefinita
– leguminoasele in functie de sortiment si vechimea boabelor pot fierbe intre 20 de minute si 3 ore. Fasolea trebuie fiarta pe indelete cu multa rabdare.
– schimbati apa in care au fiert boabele (nu este valabil pentru linte)
– curatati boabele de pielite (chiar manual, la sortimentele care va permit acest lucru)
– adaugati putin bicarbonat de sodiu alimentar, la fiert
– nu adaugati sare la fiert, aceasta intareste pielitele si creste timpul de fierbere
– nu adaugati acizi (otet, zeama de lamaie, vin, suc de rosii, etc) la fiert ci doar dupa ce boabele s-au inmuiat; in caz contrar boabele vor deveni tari;
– adaugati 5-10 cm de alga Kombu la fiert (secretul femeilor asiatice la prepararea leguminoaselor)
– adaugati putin ulei presat la rece la fiert ( uleiul presat la rece se va incalzi doar la 100 de grade, temperatura de fierbere a apei – astfel isi va pastra toate calitatile) uleiul impiedica formarea spumei in exces.
sursa foto: leitv.it
Condimente recomandate pentru diferite tipuri de leguminoase:
• Fasole Azuki : coriandru, chimion, ghimbir, usturoi
• Fasole Neagra: dafin, boia iute, frunze de coriandru, seminte de coriandru, chimion, menta, usturoi, ghimbir, oregano, patrunjel, cimbru de cultura, cimbrisor salbatic
• Fasole ochi negrii: dafin, chili, scortisoara, cuisoare, coriandru, chimion, ghimbir, turmeric, ustoroi
• Fasole Cannellini: patrunjel, salvie, cimbru, tarhon, cimbrisor salbatic, chimen, usturoi
• Naut: cardamom, frunze de coriandru, seminte de coriandru, chimion, fenicul, usturoi, ghimbir, menta, boia dulce, patrunjel, rozmarin, chimen, usturoi
• Bob: busuioc, frunze de coriandru, chimion, fenicul, usturoi, menta, patrunjel, rozmarin, salvie, cimbru, cimbrisor salbatic
• Fasole Flageolet: patrunjel, cimbru, cimbrisor salbatic, usturoi
• Fasole Rosie: dafin, chimion, fenicul, oregano, patrunjel, salvie, cimbru, cimbrisor salbatic, chimen
• Linte: dafin, cardamom, frunze de coriandru, scortisoara, cuisoare, coriandru seminte, chimion, curry,ghimbir, menta, patrunjel, oregano, cimbrisor, turmeric
• Fasole Lima: frunze de coriandru, menta, patrunjel, salvie
• Fasole Mung: frunze de coriandru, coriandru, chimion, ghimbir, turmeric, curry, schinduf
• Fasolea Alba: cimbru, cimbrisor salbatic, chimen, dafin, usturoi, patrunjel, maghirean
• Fasole Pestrita: chili, frunze de coriandru, chimion, oregano, patrunjel, cimbru, chimen, usturoi
• Mazare: marar, cimbru, cimbrisor salbatic, chimen, dafin, usturoi, chimion, menta
mai 16th, 2016 at 1:22 pm
Multumesc pentru lista asta de condimente specifice fiecarei fel de fasole. Foarte interesant, nu am mai gasit asa informatie ca pe situl asta si pe deasupra este si foarte bine organizata.
mai 16th, 2016 at 7:29 pm
Cu multa placere! Ma bucur mult ca articolul meu a fost util.