Ghimbirul proaspat este unul dintre cele mai pretioase alimente pe care omul le poate consuma. Calitatile sale culinare si terapeutice l-au facut sa fie ingredientul cel mai folosit in bucataria asiatica. Astazi, gasim radacina de ghimbir proaspata si in Romania.
Iata cateva dintre proprietatile sale: digestiv, stimulator al tranzitului intestinal, combate raceala, incalzitor al sangelui, antitoxic, stimuleaza metabolismul si implicit arderile, anti-vomitiv – este indicat in starile de greata, inclusiv femeilor gravide, usor emenagog, stimuleaza menstruatia, combate formarea trombusilor, antiviral, antimicrobian, antifungic etc.
In medicina traditionala Ayurveda, ghimbirul are calitatile de fierbinte, uscat si usor. El stimuleaza predominant Pita Dosha si secundar Vata Dosha
Astazi voi prezenta modalitatea cea mai simpla de a obtine suc de ghimbir la blender. Deoarece radacina de ghimbir are fragmente tari, fibroase, este indicat ca atunci cand o procesam la blender, sa strecuram la final sucul obtinut.
Dar iata exact cum am procedat eu:
Am curatat radacina de ghimbir de coaja (unele persoane pun si coaja) si se adauga 2 cm de ghimbir la aproximativ 200 ml de apa. Daca doriti mai putin picant puteti adauga doar 1 cm de radacina de ghimbir la 200 ml de apa. Eu am adaugat mai mult ghimbir pentru ca noua ne place foarte picant
Se mixeaza totul la blender la viteza maxima. Rezultate bune se obtin cu blendere de putere mai mare.
La final lichidul obtinut prin mixare la blender se strecoara.
Sucul rezultat se consuma ca atare sau se poate indulci cu miere, sirop de agave, sirop de artar etc.
Sucul de ghimbir se poate folosi ca adaos la ceai, alte sucuri de fructe sau legume, creme de prajituri, fursecuri, mancaruri asiatice etc.