Postat miercuri, 20 iunie 2012 la 11:17 am in Craciun, Dulciuri.
Puteti urmari raspunsurile la "Fursecuri cu nuci si cacao" prin feed-ul RSS 2.0.
Acum mai multi ani, rasfoind o revista cu specific culinar am gasit o reteta de fursecuri, care mi-a atras atentia. Am citit-o cu atentie si am trecut apoi la treaba. La sfarsit, curioasa, am gustat primul fursec si…nu mi-a venit sa cred. Nu mai simtisem niciodata un gust atat de bun. Am crezut ca visez sau ca poate doar mi-e foame…Asa ca am trecut la experimente avansate.
Am servit toti membrii familiei cu fursecuri si am asteptat reactiile lor. Bineinteles ca a urmat o avalansa de sunete, dintre care imi amintesc: „mmmmm”, „uaaauuu”, „oooo” In cateva minute platoul cu fursecuri s-a golit complet Acela a fost momentul in care am hotarat ca aceasta reteta va ocupa un loc de frunte in caietul meu. Iar de atunci, aceste prajiturele au devenit aproape nelipsite pe mesele de sarbatori.
In continuare, voi incerca sa explic cat mai clar (cu poze ) modul de preparare.
Asadar sa incepem! Pentru aproximativ 50 de fursecuri , avem nevoie de:
200 g nuci
3 albusuri
120 g zahar
50 g faina
2 linguri de cacao
70g unt moale
un praf de sare (daca doriti)
PREPARARE:
1. Cuptorul se incinge la aproximativ 175 grade iar nucile curatate cu atentie de partile lemnoase, se prajesc in tava aproximativ 8-10 minute. Se intorc de pe o parte pe alta din cand in cand.
2. Nucile prajite se scot din cuptor, se aseaza intr-un servet curat si se freaca usor pentru a le curata pielitele (atat cat se poate ). Apoi nucile se piseaza, dar fara a folosi rasnita sau alt procesor. Eu le acopar cu pergament si le pisez cu un borcan – cu partea rotunda.
3. Albusurile se bat cu zahar si un strop de sare pana se intaresc. Se inglobeaza trepatat: faina si cacao, apoi nucile pisate si la sfarsit untul moale. Se da compozitia la frigider cateva minute.
3. Cuptorul se incinge la 180 de grade. Tava se tapeteaza cu hartie de copt. Cu o lingurita se aseaza in tava gramajoare de marimea unei nuci, lasand intre ele o distanta de 4-5 cm, deoarece la cuptor ele vor mai creste. Intre seriile de fursecuri, compozitia se va pastra la frigider.
4. Se coc aproximativ 12 minute. Se scot si se lasa sa se raceasca. Pofta buna!
NB! Puteti folosi si nuci neprajite, dar gustul va fi mai putin intens si fursecurile mai putin crocante.
Si acum sa privim impreuna demonstratia
1. Ingredientele necesare.
2. Se curata cu atentie nucile de partile lemnoase.
3. Se prajesc nucile in tava 8-10 minute si apoi se scot din cuptor
4. Se aseaza intr-un servet curat, se freaca usor pentru a le inlatura pielitele si apoi se piseaza.
5. Se bat albusurile cu zahar.
6. Se adauga treptat faina.
7. Cacao.
8. Nucile pisate.
9. Si la final untul moale.
10. Cu o lingurita se aseaza in tava gramajoare cat o nuca, pastrand o distanta de 4-5 cm intre ele.
11. Eu obisnuiesc sa le ornez cu mici bucatele de ciocolata alba. Se dau apoi fursecurile la cuptor 10-12 minute, la 180 de grade.
12. Se pot pastra la rece invelite in servetele de hartie si inchise in cutii metalice.
13. Iata si o sectiune printr-un fursec.
14. Iar pentru ca aceste fursecuri au fost facute in preajma unui Craciun, iate-le frumos asezate sub pomul de iarna
POFTA BUNA!