Postat sâmbătă, 08 decembrie 2012 la 6:40 am in Dulciuri.
Puteti urmari raspunsurile la "Prajitura cu crema de lamaie » Lumea gospodinelor" prin feed-ul RSS 2.0.
O prajitura racoaroasa, dulce-acrisoara si foarte foarte aromata iar gustul de lamaie se simte perfect. Este compusa din blat si crema, care se asambleaza atunci cand ambele s-au racit. Cred ca aceasta este de departe cea mai aromata si mai buna reteta de prajitura cu lamaie pe care am preparat-o vreodata.
Reteta:
1 BLAT
Blat simplu din pandispan cu aroma de lamaie:
- 6 oua
- 1 cana de zahar
- 1 cana de faina
- 1 plic zahar vanilat
- 1 lingurita cu varf coaja rasa de lamaie bio
- 1/2 lingurita rasa praf de cardamom macinat ( eu am folosit cardamom macinat de la Sonnentor)
Se bat ouale cu zaharul, plicul de zahar vanilat, cardamomul si coaja de lamaie pana cand compozitia se umfla bine si se face ca o smantana groasa. Se adauga faina in ploaie, amestecand usor. Se aseaza compozitia intr-o tava tapetata cu hartie de copt si se da la cuptor la foc mediu. Se incearca cu scobitoarea daca s-a facut.
2 CREMA
1 litru de lapte
1 cana amidon alimentar (eu am folosit Gustin, de la Dr. Oetker)
10 linguri zahar
1 lingurita cu varf coaja rasa de lamaie bio
zeama de la o lamaie mare sau doua mai mici
3 linguri unt
1 vf de cutit de cardamom macinat
2 linguri lemongrass (se poate folosi ceai de lemongrass -sau iarba de limon-, care se gaseste la plafar) sau 2 linguri de verbina lamaioasa (Lippia Citriodora) – tot de la plafar. Aceste plante aromatice au un puternic miros de lamaie si vor aromatiza intens crema prajiturii, fara sa fie nevoie sa mai folositi esenta de lamaie chimica din comert.
Se fierbe laptele cu lemongrass sau cu verbina lamaioasa si se lasa la infuzat 10-15 minute. Se strecoara si se toarna intr-o cratita speciala (in care puteti folosi telul de metal fara sa zgariati peretii). In lapte se adauga zaharul, coaja de lamaie, cardamomul si se amesteca pana cand zaharul se dizolva. Separat se amesteca bine amidonul cu lapte rece, pana cand se dizolva complet. Se toarna compozitia de amidon si lapte rece in fir subtire in oala care fierbe pe foc mic, amestecand continuu cu telul de aluaturi grele. Crema se va ingrosa treptat in timp ce amestecati. Cand simtiti ca s-a ingrosat suficient va opriti din turnat amidon (chiar daca nu l-ati consumat pe tot) si dati cratita la o parte de pe foc. Lasati sa se racoreasca si atunci cand este calduta se adauga zeama de lamaie si se amesteca untul, pana se topeste bine.
Asamblare:
Cand blatul este rece si crema calduta, se imprastie crema peste blat si se niveleaza cu un cutit. Se da la rece 2-3 ore, dupa care se scoate si se rade deasupra ciocolata alba Milka (optional).
POFTA BUNA!