Lumea gospodinelor

Sanatatea in 9 paragrafe » Lumea gospodinelor
Va aflati aici: Lumea gospodinelor Sanatate si FrumuseteDieta Sanatatea in 9 paragrafe
noiembrie 2024
Lu Ma Mi Jo Vi Du
« Aug    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  
24 februarie 2012

Sanatatea este cea mai de pret comoara a omului. Iata cateva reguli simple, care aplicate zilnic va vor imbunatati calitatea vietii:

 

  1. Ganditi-va la corpul dumneavoastra ca la o uzina, in care lucreaza miliarde de muncitori – celulele. Imaginati-va ca buna functionare a acestei uzine depinde de sanatatea fiecarui muncitor in parte. Pentru ca acesti muncitori sa lucreze corect, au nevoie de catvea lucruri de baza : hrana sanatoasa, aer sanatos si odihna.  Iata de ce, prin  fiecare masa pe care o servim, mancam pentru celuele corpului nostru. Odata cu fiecare respiratie oxigenam intreg organismul.  Prin fiecare ora in care ne odihnim prelungim viata si sanatatea celulelor noastre si deci a intregului corp.

 

  1. Hrana poate fi si prieten si dusman. Ea poate avea doua taisuri : poate face mult bine sau mult rau ! Iar acest lucru depinde numai si numai de noi ! Daca mancam alimente nesanatoase (cu multe E-uri, conservanti, coloranti, prajeli, alimente rafinate, prea dulci sau prea sarate etc) toate acestea vor intra direct in celulele corpului nostru incarcandu-le si in final degradandu-le, producand imbatranirea prematura a organismului,  imbolnavirea si scaderea drastica a nivelului de energie vitala. Cand consumam alimente nocive toate celulele din corp striga cu o voce neauzita : « Opreste-te ! Aceasta nu este hrana pentru noi, este otrava ! » . Dar oare cine sa le auda ?

 

  1. Invatatii Extremului Orient spun : « Alimentele voastre sa fie medicamente pentru voi, iar medicamenetele voastre sa fie alimentele ».  Aceste cuvinte atat de intelepte ne arata clar cat de important este actul hranirii pentru om. Prin ceea ce mancam ne putem pastra sanatosi pana la adanci batraneti sau din contra ne putem distruge gradat organismul.

 

  1. Invatatii Occidentului spun : « Omul cat traieste isi distruge sanatatea pentru a aduna bani, iar apoi arunca totii banii adunati pentru a-si recapata sanatatea pierduta ». Aceasta maxima ne invata sa fim cumpatati in viata, sa nu uitam nici o secunda ca cel mai important dar pe care il avem este corpul nostru, pe care avem datoria sa il ingrijim si sa il pastram intr-o buna stare de functionare.

 

  1. Hrana pe care o consumam trebuie sa fie cat mai proaspata, cat mai putin prelucrata si sa provina din surse sigure. Respectarea orelor de masa este de asemenea foarte importanta. Atmosfera in care servim masa trebuie sa fie calma, gandul trebuie sa fie indreptat catre actul hranirii nu catre altceva (televizor, ziar, probleme cotidiene etc), in acest mod asimilam si energia din alimente nu numai partea lor fizica.

 

  1. Pentru a intelege cat mai bine actul digestiei, medicul american Robert Morse sugereaza sa studiem natura inconjuratoare. Animalele simt instinctiv ce este bun pentru sanatatea lor.Observandu-le  vom constata ca cele care seamana cel mai mult cu oamenii sunt primatele. Acestea au un tub digestiv aproape identic cu cel al omului, ca lungime si structura. Alimentele preferate de ele sunt fructele, anumite plante, radacinile si semintele.  Iata de ce Dr. Morse sugereaza introducerea in alimentatie a cat mai multor fructe, legume si cereale.

 

  1. Si iata ajungem la odihna. Somnul este cel mai bun aliat in lupta impotriva imbatranirii. Cu cat ne odihnim mai bine, cu atat vom fi mai sanatosi si mai frumosi. Oamenii de stiinta au descoperit ca persoanele care adorm inainte de miezul noptii isi pastreaza sanatatea fizica si psihica mult peste cei care obisnuiesc sa mearga la culcare dupa ora 0.00. Exista un anumit bioritm al corpului condus de succesiunea noapte-zi, cu cat respectam mai bine aceste lucruri cu atat vom fi mai sanatosi.

 

  1. Pentru a se odihni corect, creierul nostru trebuie sa ajunga in timpul somnului in faza teta, adica somnul cu vise. Acesta este cel mai odihnitor. Un organism adult are nevoie de 6-8 ore de somn in fiecare noapte, iar cea mai potrivita ora pentru a adormi este ora 22.

 

  1. « Mens sana in corpore sano – O minte sanatoasa intr-un corp sanatos »,  spuneau latinii si aveau dreptate. Iar anticii spuneau : « Ceea ce afecteaza corpul afecteaza sufletul si viceversa ». Orice emotie sau gand negativ persistent se va rasfrange la un moment dat asupra organismului provocand dezechilibre. Medicina traditionala chineza da chiar exemple in acest sens. Se pare ca anxietatea si teama imbolnavesc rinichii, mania afecteaza ficatul, depresia indelungata este nesanatoasa pentru plamani iar pasiunile explozive pentru inima. Invers, un corp bolnav imbolnaveste si sufletul, prin lipsa de optimism, de incredere in viitor, prin emotiile negative pe care le genereaza starea de boala. Iata deci ca trebuie sa avem o atitudine pozitiva asupra vietii, sa fim optimisti si veseli, deoarece sustinand aceste stari, conservam sanatatea organismului nostru.

 

 

Comments are closed.