Postat marți, 17 iulie 2012 la 8:14 am in Dulci.
Puteti urmari raspunsurile la "Sirop de fructe de padure » Lumea gospodinelor" prin feed-ul RSS 2.0.
Pentru aceasta reteta aveti nevoie de fructe de padure proaspete si aromate.
Fructele de padure sunt bogate in vitamine si oligoelemente. Pentru ca aceste substante benefice sa nu se piarda prin fierbere, siropul nu se va lasa mult pe foc.
Cantitati:
1 kg de fructe de padure pasate si filtrate de samburi
1 kg de zahar
1-2 pahare apa plata
1-2 linguri zeama de lamaie
Preparare:
1.Fructele de padure se spala si se paseaza la blender. Se adauga 1-2 pahare de apa plata peste pasta din blender, pentru ca amestecul sa se filtreze mai usor.
2.Deoarece mai ales cocazele, zmeura si agrisele au samburi destul de mari, acestia trebuie inlaturati. Inlaturarea lor se face prin trecerea lichidului din blender printr-o sita sau strecuratoare fina.
3.Sucul rezultat dupa filtrare se cantareste. Se masoara la fiecare 1 litru de suc, 1 kg de zahar.
4.Se amesteca sucul cu zaharul si 1-2 linguri zeama de lamaie, intr-o oala, si se fierbe la foc mic, din momentul in care da in clocot, nu mai mult de 5-10 minute. Se toarna fierbinte in sticle/borcane. Daca doriti sa pastrati siropul mai multa vreme, se vor steriliza borcanele la bain-marie sau la cuptor (vedeti aici detalii despre sterilizarea borcanelor)
Daca doriti sa consumati siropul in urmatoarele zile de la preparare, se va da doar un clocot scurt de cateva secunde si apoi se va turna fierbinte in borcane/sticle.
1. Fructele de padure se spala.
2. Se paseaza fructele de padure la blender. Peste aceasta pasta se adauga 1-2 pahare cu apa plata, pentru a se filtra mai usor.
3. Se trece pasta rezultata prin sita sau strecuratoare.
4. Se pune la foc, masurand pentru fiecare 1 litru de suc rezultat prin filtrare, 1 kg zahar. Se adauga 1-2 linguri zeama de lamaie. Se fierbe 5-10 minute.
5. Se toarna fierbinte in borcane/sticle. Se strang capacele si, pentru pastrare indelungata, se sterilizeaza la bain-marie sau la cuptor. Eu folosesc intotdeauna borcane, deoarece pot fi igenizate mai bine decat sticlele inainte de folosire.
6. Siropul de fructe de padure are o culoare rubinie, placuta.
NB! Pentru o aroma mai intensa, se poate adauga o jumatate de lingurita de praf de cardamom in timpul fierberii.